Kakel. Keramik eller porslin?

Utseende

Det enklaste och snabbaste sättet att berätta en keramikplatta från en porslinplatta är att titta på dess kant . En keramikplatta, oavsett om den används för golv eller vägg, har en glasyr ovanpå ytan, vilket ger den sin färg och finish.

Porslinskakel kan vara glaserade men är ofta inte. Även när det är glaserat kommer färgen på lerkroppen under glasyren att ha samma färg och den applicerade glasyren ger bara ytterligare detaljer till ytan.

Keramiska plattor finns i två varianter. Glansiga väggplattor har en tunn glasliknande glasyr på toppen. Texturerade golvplattor har en matt yta, som har en mattare glasyr och möjligen en lätt konsistens.

Porslinskakel kan vara matt, texturerat eller glansigt, men den största skillnaden är att färgen går hela vägen genom kakeln. Om du flisar en keramikplatta kommer glasyren att lossna och lerkroppen exponeras. Om du flisar en porslinsplatta inträffar ingen färgförändring.

Keramiska plattor finns i mycket fler färger och storlekar än porslin, allt från ⅜-tums mosaik till 16-tums eller större plattor. Porslin kommer i mosaik men börjar vanligtvis vid 2 tum i storlek, hoppar upp till 6 eller 8 tum, sedan 12 tum. Det kan så småningom nå kvadratstorlekar på 36 eller 48 tum.

Samtida porslinplattor kan ha ett brett utbud av stilar, inklusive de som är gjorda för att se ut som trä, tyg, glas, metall och sten. Keramiska plattor kan efterlikna utseendet på sten för vissa golvplattor men ser generellt ut som de är, som är glaserade lerkakel.

 

Tillverkning och densitet

Keramiska plattor finns i två typer, monocottura och bicottura. Monocottura betyder att våt lera pressas eller strängsprutas i form av plattan, torkas, glaseras och sedan avfyras en gång. Terrakotta är ett exempel på en monocotturakakel. Bicottura innebär att våt lera pressas eller strängsprutas i form av plattan och sedan avfyras tills den är hård. Glasyren appliceras sedan före en andra avfyrning. En bicottura kakel är mycket hårdare och tätare än en monocottura kakel. Båda formerna börjar dock som våt lera.

Porslinplattor är gjorda av lerdamm och inte våt lera. Dammet färgas eller pigmenteras i önskad färg och komprimeras sedan under extremt tryck, vilket gör plattan mycket tätare och hållbarare. Den resulterande plattan avfyras sedan till mycket högre temperaturer än de keramiska plattorna, vilket resulterar i en icke-porös, mycket hållbar plattan som tål områden med hög trafik.

 

Vattenabsorptionshastighet

Keramiska plattor kan klassificeras som att ha en av flera olika vattenabsorptionshastigheter:

  • Icke-porös, vilket innebär att den kan absorbera mer än 7% vatten
  • Halvporös, vilket innebär att den kan absorbera mellan 3% och 7% vatten
  • Porös, vilket innebär att den endast kan absorbera 0,5% vatten

Porslinplattor anses dock vara ogenomtränglig, vilket innebär att den absorberar mindre än 0,5%. Vid normal, daglig användning kommer de flesta keramiska plattor inte att påverkas av dess absorptionsvärde eftersom den har en glasyr som täcker sin lerkropp. Men om du använder keramiska plattor i en ångdusch eller om du köper kakel med en spräcklig eller galen yta, är det bäst att köpa glasplattor för att förhindra fläckar. Porslinplattor kan användas var som helst på grund av dess låga absorptionshastighet.

 

Installation

Keramik- och porslinsplattor installeras på samma sätt. Den största skillnaden är att porslin i stort format kräver extra steg för att säkerställa att det är jämnt. Keramiska plattor, som brukar vara mindre, kräver inte dessa extra steg.

För brickor på 12 tum eller mindre är installationsprocessen densamma. En torr passform, eller layout av plattorna, görs för att blanda färg och kontrollera passform. Plattorna skärs efter storlek. För keramiska plattor kan detta betyda att du gör mål och klickar på plattorna för väggplattor eller använder en våtsåg för golvplattor. Porslinskakel måste alltid skäras med en våt såg, vanligtvis med ett diamantblad.

Murbruk sprids på ytan och nycklas sedan till rätt djup. Plattorna pressas in i murbruk och får torka i 24 timmar innan de injekteras.

För brickor större än ca. 30cm måste brickorna smörjas tillbaka, vilket innebär att ytterligare murbruk sprids på baksidan. En träbit sprids över plattorna och slås sedan med en gummiklubba för att köra plattorna jämnt i murbruk. Detta förhindrar lippage, vilket innebär att ett hörn sticker upp högre än de andra, och hjälper också till att förhindra sprickbildning från en ojämn bas senare.

 

Kostar

Porslinkakel har ett brett utbud av kostnader som börjar på cirka 150 per m2 och går så högt som 500 eller mär. Större eller tjockare plattor, ojämnt golv eller borttagning av gamla golv kan påverka projektets kostnad, vilket gör att arbeid og installation koster mer.

Keramiska plattor har också ett varierande kostnadsintervall. En vanlig keramisk golvplatta har emellertid en genomsnittlig kostnad på från cirka 85 per m2 och upp.

 

Varaktighet

Kakelns hållbarhet beror på flera faktorer. Väggplattor är mycket ömtåliga och ska aldrig användas på golvet, inte ens i områden med låg trafik. Keramiska golvplattor kan dock uppnå en kommersiell golvklassificering på 4 eller 5 på PEI-skalan, vilket innebär att den kan hantera hög trafik. När du använder keramiska plattor, kontakta tillverkaren om deras betyg. Detta betyg är en skala från 1 till 5, med 1 som indikerar en väggplatta och 5 som indikerar kommersiell användning med hög trafik.

Alla porslinplattor värderar en 5 på användningsskalan för golv. Eftersom det inte finns någon glasyr, det finns ingen krackel eller flisning av ytan. Det höga fältspatinnehållet i lerdamm som används för att skapa plattorna, liksom processen de bildas under, gör dem extremt hårda och hållbara. Det är osannolikt att de spricker över tid, såvida de inte är felaktigt installerade.

 

Underhåll

Både keramik- och porslinsplattor anses vara ett relativt lågt underhållsmaterial . Det största problemet för båda är injekteringsbruk, som kan absorbera fläckar eller spricka över tiden. Varje kakel har också några problem relaterade direkt till dess yta.

Porslin kan vara polerat till en hög glans eller kan vara mycket strukturerat. Högstrukturerade plattor kan vara svåra att torka eller dammsuga med en vispstång och kan samla smuts. Om du sopar golvet och använder en skrubbborste blir det rent.

Keramiska plattor har en glasyr på ytan som gör den lätt att rengöra. Emellertid kan keramisk glasyr, till och med matt glasyr, så småningom skryta eller utveckla många sprickor i ytan. Om brickan börjar krama, kommer den att kräva regelbunden tätning, annars kan fläckar tränga in i glasyren in i lerakroppen nedan. Om plattan inte är galet kräver den ingen särskild vård.

 

Brandmotstånd

Både keramik och porslin är flamskyddsmedel. Båda tillverkades i extremt höga temperaturer och tål värme utan problem. Varken kommer att brinna eller antända eller sprida lågor.

 

Fläckar

Både keramik och porslin är ganska fläckresistenta. Porslin kommer alltid att vara fläckbeständigt, eftersom materialet inte är poröst.

Keramiska plattor kan fläckas om glasyren på ytan kramar eller spricker över tid eller om du har köpt en galet väggplatta. I det här fallet måste plattan vara förseglad för att förhindra att fläckar uppstår.

 

Utomhus

I områden utan frysning och upptining kan porslinsplattor användas utomhus utan problem. Det kan till och med vara lämpligt i områden med frys-tining-cykler, men om plattan absorberar fukt kan den skadas i frosthöjd eller djupfrysning.

Keramiska plattor ska aldrig användas utomhus, inte ens i måttliga eller varma klimat, eftersom materialet inte kan hantera elementen.