Ska du ta ett lån?

Alla med fast inkomst och inga betalningsanmärkningar kan få ett privat lån eller delbetalning. Detta betyder inte att man bör utnyttja dessa erbjudanden. Om du köper något som inte hjälper till att öka värdet på ditt hem ska du inte ta ett privat lån utan snarare spara och tänka på köpet lite längre.

Om du vet att ett projekt kan öka värderingen av ditt hem, kan det definitivt vara värt att överväga finansiering med ett privat lån eller återbetalning. Du måste dock ha tillräckligt god ekonomi för att du ska kunna betala tillbaka lånet inom kort tid om något oväntat inträffar och du inte får renoveringen klar.

Fördelar med finansiering

Även om hälsosam jordbruksmetod avråder från lån i de flesta fall lever vi i en värld full av ekonomi, och privatpersoner är inget undantag.

Skatt

Du får skatteavdrag på räntekostnader för alla lån. Dvs. att den effektiva räntan efter skatt är lägre än den effektiva räntan du betalar på varje faktura. Att dela ut kostnader över tid där en del av betalningen är ränta är något företag ofta gör för att betala mindre i skatt och ha en mer stabil ekonomi över tiden. Privatpersoner kan också dra nytta av detta.

Om du äger aktier, kryptovalutor eller andra tillgångar kan det vara mer lönsamt att ta ett privat lån än att sälja dina tillgångar - om du inser en vinst. Dessa dagar (mars 2021) har de flesta som äger aktier eller andra tillgångar tjänat mycket pengar. Om du säljer något av detta för att genomföra ett renoveringsprojekt måste du också betala kapitalskatt på vinsten. Denna kapitalskatt kan "skjutas upp" om du använder finansiering.

Extra pengar

Det säger sig självt att du får extra pengar för ditt projekt om du använder finansiering. Låt oss säga att du har 80 000 på kontot som du tänker använda. Om du inte använder finansiering är du begränsad till att bara spendera 80 000. Med finansiering kan du till exempel köpa material och utrustning med finansiering och sedan ha pengarna på kontot för oförutsedda utgifter eller att betala någon för att göra jobbet .

När projektet är klart kan du betala tillbaka så mycket av det du har kvar på kontot. Om du inte har tillräckligt för att återbetala allt kan du få en ny värdering av huset och sedan be banken du har en inteckning från att konvertera det privatlånet till en inteckning. Du kan också göra detta även om du till att börja med inte har 80 000 på kontot, men du måste vara säker på att du kan konvertera ett privat lån till en inteckning.

Typer av finansiering

Det finns huvudsakligen tre typer av finansiering tillgängliga för privatpersoner.

Använd din inteckning

Detta är den bästa finansieringsformen, eftersom inteckningar har lägre räntor och bättre villkor än något annat lån. Men detta är inte möjligt om du inte har betalat avbetalningar på inteckningen på länge, eller om hemmet har stigit betydligt i värde sedan du köpte den.

Återbetalning

De flesta webbutiker erbjuder någon form av flexibel återbetalning. Till exempel har Byggmax med Collector Bank möjlighet till 12 månaders räntefri återbetalning. Beijer Bygg har något liknande med sitt eget finansieringserbjudande.

Men läs de grå bokstäverna och var försiktig när du väljer en delbetalning som varar mer än 12 månader. Då är räntan vanligtvis mycket högre, och du bör hellre vänta med köpet eller ta ett privat lån.

Privatlån

Du kan ta ett kortfristigt personlån för att öka budgeten och möjligheterna för ditt projekt. Observera att vi rekommenderar att du först kontrollerar möjligheten att använda din inteckning med din bank. Om du inte har det här alternativet bör du ändå sträva efter att återbetala hela det privatlånet så snart som möjligt, eller prata med din bank om att göra det till en inteckning efter att du har gjort en värdering. Detta för att undvika höga räntor och dåliga förhållanden under lång tid.

Det finns otaliga leverantörer av personliga lån idag. Som sagt behöver du en fast inkomst och inga betalningsanmärkningar för att ta lånet. Du kan jämföra lån på en webbplats som Axo Finans för att hitta de bästa räntorna och villkoren. Observera att räntan varierar från person till person, så ta reda på vilken ränta du får innan du bestämmer dig. Titta alltid på den effektiva årliga räntan och prisexemplet för att få en realistisk titt på erbjudandet. Om detta är förvirrande bör du förmodligen inte ta ett personligt lån.

Bonus: P2P-lån

En ny typ av privatlån är P2P-lån, som erbjuds av t.ex. Brocc. Här är det privatpersoner och inte banken som ger dig lån. Villkoren för att få lånet är vanligtvis desamma som med ett vanligt privatlån, så gäller inte om du inte har en fast inkomst eller har betalningsanmärkningar.

Exempel på projekt

Låt oss säga att du planerar att sälja ditt hus. Du vet att fastigheten hade varit bättre om du hade ett uthus. Du bör ha en värdering om en månad, men du har inte möjlighet att köpa eller bygga ett uthus vid den tiden.

Lösning: Köp det färdiga uthuset och låt någon annan bygga det

Du kan köpa ett snyggt färdigt uthus som detta från Byggmax. Priset är i grunden 35 990. Du väljer den bästa finansieringsplanen som är att betala räntefritt i 12 månader. Detta ökar den totala kostnaden till 36 705. Den första återbetalningen sker först en månad senare.

För att bygga huset kan du antingen göra jobbet själv, skrapa ihop pengar eller, om det inte är möjligt, ta ett privat lån på cirka 50 000. Använd pengarna för att betala någon för att utföra arbetet inom värderingen av Hem.

Du har nu ökat värdet på din fastighet utan att göra en omedelbar investering själv. Du är skyldig mycket pengar, men du kan återbetala detta nästan räntefritt om du kan sälja ditt hem eller konvertera det privatlånet till en inteckning efter en värdering.