Taktegel eller takshingel

Utseende

De flesta är bekanta med tak av asfaltshingel. Den är gjord av flexibla shingler som är installerade överlappar varandra. Tjockare bältros har utvecklats som ger mer dimension och struktur till taket och närmare efterliknar effekterna av material som skiffer. De finns i en mängd olika färger, och de kan ha en viss variation eller struktur eller verkar mer platta beroende på exakt varumärke och stil du väljer.

Plattor har mycket mer mångsidig design. Klassiska lerkakel installeras oftast i S-form, där plattorna böjer sig i ett S-mönster och överlappar varandra för ett upprepat, rundat mönster. Men lera, betong och metallplattor finns faktiskt i ett mycket brett utbud av former, mönster och färger. Det är möjligt att hitta takpannor som har det klassiska S-mönstret samt halvrunda plattor, plattor som efterliknar utseendet på skiffer, räfflade plattor och ett brett utbud av andra. Med ett kakeltak är det möjligt att skapa ett mer unikt eller personligt utseende för fastigheten snarare än att bara välja en annan färg eller något tjockare shingel.

Installation

Installationen varierar mellan shingel- och tegeltak samt vilken typ av kakel du väljer. Asfaltshingel är ganska enkelt att installera. De flesta har flikar som överlappar varandra och spikas ner och förseglas. Ett filtunderlag är allt som behövs under dem så länge takdäcket är i gott skick.

Plattor kräver dock först en viss grad av förstärkning av taket. Detta beror på den ökade vikten. De behöver också ett underlag , men installationsprocessen är mycket långsammare och mer involverad. Vissa mönster och brickor är mycket snabbare, till exempel sammankopplade plattor som snyggt snäpper på plats, medan traditionella S-, kammussels- och åskmönster måste cementeras på plats en i taget, vilket kan ta flera dagar att slutföra beroende på storleken på tak.

Kostar

Shingel är mycket billigare än att köpa både och köpa och installera. Allt tak säljs och installeras per kvadratmeter. Den genomsnittliga kostnaden för en kvadrat med asfaltshingler är mellan 140 och 200 . Att installera materialet varierer, men kan gjøres ganske enkelt selv.

Kostnaden för ett tak va betongpannor är omtrent det samma och materialet kostar mellan 100 och 180 per kvadrat. Men det er litt vanskeligere å legge enn shingel.

 

Vikt

Asfaltshingler är ganska lätta och kan installeras på nästan alla typer av tak. Pannor kan dock vara mycket tung, beroende på material. Betongplattor är de lättaste medan metall- och lerkakel väger mer. Alla tegeltak är dock tyngre än ett tak, och kräver åtminstone en viss grad av förstärkning av taket, vilket leder till några av de höga kostnaderna. Om ditt hem inte kan stödja ett tungt tak eller om du inte kan förstärka det, är ett singeltak det bättre valet.

 

Varaktighet

När det gäller hållbarhet kommer ett välskött tegeltak att överleva ett singeltak i årtionden. Beroende på materialet plattan är gjord av kan den vara 25 till 100 år om den tas om hand ordentligt. Metall och kompositer tenderar att hålla längst, men det finns även lertak som är över 100 år gamla.

Asfaltshingler varar mellan 15 och 30 år, beroende på tjocklek, typ och stil. Tjockare arkitektoniska shingel håller längre än vanliga treflikar.

 

Underhåll

Underhållet av båda taktyperna är ganska lika. Var och en ska inspekteras årligen för trasiga, spruckna eller saknade shingel eller pannor. Om mossa växer på taket bör den rengöras försiktigt. Använd aldrig en högtryckstvätt på någon typ av tak. Om ditt tak är tillverkat av lerkakel, undvik att gå på det eftersom det kan orsaka att brickorna går sönder. Om det finns en trasig panna eller singel, byt ut den så snart som möjligt för att undvika mer omfattande skador på taket.

 

Miljöproblem

Shingel är tillverkade av många material men har främst en bas av asfalt, vilket gör dem vattentåliga. Asfalt kommer från petroleum, så dessa shingler kan inte betraktas som hållbara.

Vissa asfaltshingler har dock miljöfördelar. Dessa inkluderar vita, värmereflekterande shingel som hjälper till att hålla temperaturen i ett hem lägre, vilket minskar energikostnaderna.

Plattor kan tillverkas av ett större antal olika material, inklusive naturlig lera. De håller också längre och är därför mindre benägna att hamna på en deponi. Många material som går i kakel kan också återvinnas, vilket gör dem till ett lite mer miljövänligt val.

 

Återförsäljningsvärde

Varje nytt tak ger ditt hem värde. På grund av tegeltakets livslängd kan det vara mer tilltalande för en ny ägare, men i allmänhet anses alla nya tak vara en bra investering i ett hem.