VÖRTBRÖD, 1 limpa Värm 3 ½ dl vatten eller lättöl, 1 dl mörk sirap och 2 msk flytande margarin till 37 °C. Smula 50 g jäst i en degbunke. Tillsätt degvätskan, 1 påse vörtmix och ½ msk salt. Blanda väl. Tillsätt 1 dl russin, 2 dl (110 g) rågsikt och 6½ dl (390 g) vetemjöl och arbeta degen väl. Degen ska vara ganska lös. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 °C. Arbeta ihop degen och forma den till en limpa. Lägg den på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt limpan jäsa till dubbel storlek i 30–40 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Pensla några gånger med varmt vatten eller kaffe för mer aromatisk smak. Låt limpan svalna under duk på galler.